Sisäinen turvallisuus
Yli 20 vuoden poliisiurani aikana minulle on karttunut laaja-alaisesti tietoa ja ymmärrystä Suomen sisäisestä turvallisuudesta. Tietoni ovat tämänpäiväisiä, koska toimin parhaillaankin hälytystehtävissä ja muiden poliisien kouluttajana.
Intohimonani on pitää Suomi turvallisena jokaiselle. Poliisina voin vaikuttaa turvallisuuteen alueeni kylissä ja kaupungeissa, eduskunnassa minun olisi mahdollista vaikuttaa siihen koko maassa.
Yhteistyön nimeen
Moniviranomaisyhteistyö on yksi Suomen sisäisen turvallisuuden kulmakivistä. Tällä hetkellä alkaa kuitenkin näkyä yhä enemmän merkkejä, että turvattomuus kasvaa Suomessa. Olen silti varma, että tämä kehityskulku saadaan pysähtymään. Keskeisenä edellytyksenä sille on, että viranomaisille annetaan riittävät resurssit. Ymmärrän, että säästöjä lähivuosina tullaan tekemään kovalla kädellä, mutta näistä ei ole varaa leikata. Jos turvallisuus menetetään, sen takaisinsaaminen maksaa moninkertaisesti.
Väkivallalle
ehdoton EI
60% suomalaisista pelkää väkivallan lisääntymistä julkisella paikalla (MT-lehden kysely 2022). Näin ei kuulu olla. Kaduilla täytyy olla turvallista kellonajasta riippumatta. Vuosi vuodelta esimerkiksi laittomien ampuma-aseiden määrä on noussut dramaattisesti rikollisten keskuudessa. Olen huolestunut myös siitä, että rikolliset käyttävät niitä matalammalla kynnyksellä muiden astaloiden lisäksi. Kaikki laittomien ampuma-aseiden hallussapidot tulisi säätää törkeiksi ampuma-aserikoksiksi, jotta kynnys hankkia laiton ampuma-ase nousisi.
Keskusteluun täytyy nostaa rikoksentekijän rangaistusvastuun ikärajan lasku 13 vuoteen, jotta pelote rangaistuksesta on myös alle 15-vuotiailla. Se olisi selvä signaali nuorelle, että pienikin rike on väärin. Auktoriteettivastaisuutta ei tulisi sallia enää yhtään enempää.
Huumeille ehdoton EI
Huumausaineiden käyttöä ei tule hyväksyä millään muotoa. Olen liian monesti töissä tavannut itsetuhoisia ihmisiä, jotka vastaavat heidän kannabiksen käytöstä kysyessäni "Kyllä. Olen käyttänyt satunnaisesti."
Olen tavannut paljon myös suonensisäisten huumeiden käyttäjiä. Heistä miltei jokainen on aloittanut huumausaineiden käytön kannabista polttamalla.
Kun puhutaan huumausaineiden käytöstä, tulisi aina muistaa, mitä kaikkea se aiheuttaa. Huumausaineiden käyttö rahoitetaan monesti tekemällä muita rikoksia, mm. varkauksia, ryöstöjä ja pahoinpitelyjä. Näiden aiheuttamien traumojen lisäksi tulee aina muistaa, kuinka paljon huumausaineiden käyttö aiheuttaa kärsimystä myös lähipiirille- vanhemmille, sisaruksille ja muille läheisille.